مقالات پروژکتور

اثر رنگین کمان در ویدئو پروژکتور DLP چیست؟

اثر رنگین کمان در ویدئو پروژکتور DLP چیست؟

اثر رنگین کمان در واقع یک پدیده بصری است که در پروژکتور DLP ایجاد می‌شود و باعث می‌شود تا فلاش‌های رنگی در اطراف تصویر مشاهده شود. این پدیده به شکل استروبوسکوپی شناخته می‌شود، به این معنی که با سرعت چرخش رنگی در پروژکتور DLP، برخی افراد می‌توانند چشمک‌های رنگی را در اطراف تصویر مشاهده کنند.

این پدیده به ویژه در صحنه‌هایی که حاوی حرکت سریع هستند و در آن مناطق روشن در مناطق تاریک حرکت می‌کنند، بیشتر مشهود است. این پدیده به عنوان اثر رنگین کمان RBE و آرتیفکت رنگین کمان شناخته می‌شود و فقط در پروژکتورهای DLP به وجود می‌آید.

فناوری پشت پروژکتورهای DLP

جالب است که این پدیده برای همه افراد قابل مشاهده نیست. برخی افراد ممکن است رنگین کمان‌ها را ببینند، در حالی که برخی دیگر این اثر را نمی‌توانند تشخیص دهند یا کمتر به آن توجه می‌کنند. این تفاوت در تجربه می‌تواند به دلیل تفاوت‌های فیزیولوژیک چشمی و درک بصری در افراد باشد.

اثر رنگین کمان پروژکتور چگونه است؟

این افکت را می‌توان به عنوان جرقه‌های رنگی توصیف کرد که عمدتاً از گوشه چشم مشاهده می‌شوند و به نظر می‌رسد یک دنباله از خطوط قرمز، زرد، سبز و آبی وجود دارد که لبه‌های اشیاء را دنبال می‌کنند. تقریباً مثل این است که هر چیزی که با سرعت روی صفحه حرکت می‌کند، به‌طور کوتاهی توسط یک هاله رنگین کمانی دنبال می‌شود.

وقتی چشمان شما حرکت روی صفحه را دنبال می‌کنند یا شما سرتان را حرکت می‌دهید، بیشتر این جلوه را مشاهده خواهید کرد. با حرکت سریع سر خود به سمت دیگر، می‌توانید خودتان را مجبور کنید این جلوه رنگین کمان را ببینید. اگر تمایل دارید این تأثیر را به صورت عمدی مشاهده کنید، می توانید حرکت ناگهانی سر خود را انجام دهید.

چرا برخی افراد اثر رنگین کمان را می بینند؟

طبق توضیحات دکتر نورمن شیدلو، توضیح بیولوژیکی برای دیدن اثر رنگین کمان بسیار جالب است. او بیان می‌کند که اجسام و رنگ‌های متحرک توسط دو بخش مختلف سیستم بینایی پردازش می‌شوند. مسیر مغناطیسی حرکت و موقعیت اجسام در میدان دید را پردازش می‌کند و مسیر parvocellular شکل و رنگ اجسام را در میدان دید پردازش می‌کند.

این مسیرها از شبکیه چشم شروع می‌شوند و تا قسمت تالاموس مغز به نام ژنیکوله جانبی ادامه می‌یابند. سلول‌های میله‌ای در شبکیه بیشتر به حرکت حساسیت دارند در حالی که سلول‌های مخروطی بیشتر به رنگ حساس هستند. تفاوت در سیگنال‌هایی که مغز از مسیر رنگ دریافت می‌کند و سیگنال‌هایی که از مسیر حرکت دریافت می‌شود، منجر به ایجاد اثر “رنگین کمان” می‌شود. این اثر مانند ویدیویی است که صدا و تصویر آن هماهنگ نشده است.

رنگین کمان در ویدئو پروژکتور DLP

چند درصد افراد می توانند اثر رنگین کمان را مشاهده کنند؟

به گفته دکتر شلدو، حدود 40 درصد از افراد متوجه اثر رنگین کمان شده اند. در حالی که این مقدار بسیار زیاد به نظر می رسد، اکثر این افراد آنقدر حواسشان پرت نمی شود که تجربه تماشای آنها را خراب کند.

چرا برخی از مردم اثر رنگین کمان پروژکتور را میبینند؟

به طور کامل مشخص نیست که چرا برخی افراد نسبت به اثر رنگین کمان حساس تر از دیگران هستند. واقعیت این است که برخی از افراد هستند که از نظر بیولوژیکی بیشتر مستعد دیدن این اثر هستند. دلیل اینکه برخی افراد رنگین کمان را می بینند در حالی که دیگران نمی بینند احتمالاً به دلیل آناتومی متفاوت چشم و مغز است که ممکن است طول و کیفیت مسیرهای مغناطیسی و پروسلولار متفاوتی داشته باشد.

دکتر یونا راپوپورت از کلینیک چشم منهتن می گوید به نظر می رسد که حساسیت یک ویژگی ژنتیکی است. با این حال هنوز به یک کروموزوم منفرد ترسیم نشده است و احتمالاً از نظر ژنتیکی چند عاملی است. جالب توجه است که هیچ ارتباطی با اختلال عملکرد میله مخروطی، یا با کوررنگی قرمز-سبز یا زرد-آبی وجود ندارد.

چگونه بفهمم که مستعد دیدن اثر رنگین کمان هستم؟

در پایان، شما هیچ راهی ندارید که واقعاً متوجه شوید که آیا در معرض اثر رنگین کمان هستید تا زمانی که واقعاً وقت بگذارید و بنشینید و خودتان یکی را ببینید، که قبل از خرید به شدت توصیه می‌شود. شما همچنین باید اعضای خانواده خود و کسانی را که بیشتر با شما تماشا می کنند در نظر بگیرید، زیرا ممکن است تحت تأثیر این موضوع قرار بگیرند، حتی اگر شما نباشید.

اثر رنگین کمان در پروژکتور

پیشنهاد میشه، برای خرید پروژکتور خود مقاله راهنمای خرید ویدئو پروژکتور را مشاهده نماید تا بتوانید برای محلمورد نطر خود بهترین پروژکتور را تهییه فرمایید.

فناوری پشت پروژکتورهای DLP

پس DLP چیست؟ DLP مخفف Digital Light Processing است و یک فناوری طرح ریزی است که توسط Texas Instruments توسعه یافته است که به پروژکتور اجازه می دهد تصویری را که روی صفحه سینما می بینید ایجاد کند. ما در اینجا توضیح مختصری به شما می دهیم به طور خلاصه، یک تراشه تصویربرداری DLP یک سطح بازتابنده است که از هزاران تا میلیون ها آینه میکروسکوپی، بسته به وضوح اصلی تراشه، تشکیل شده است که هر کدام یک پیکسل را در کل فریم ویدیو نشان می دهند.

این فناوری با سایر فناوری ها مانند SXRD، LCoS، LCD و مانند آن بسیار متفاوت است. این فناوری‌ها دارای پنل‌های تصویربرداری شیشه‌ای با بسترهایی هستند که در آن نور لامپ یا مستقیماً برای LCD از آن عبور می‌کند یا در مورد LCoS/SXRD، نور به داخل آن عبور می‌کند و بازتاب می‌شود. تراشه‌های DLP یا همان طور که شناخته می‌شوند DMD (دستگاه میکرو آینه دیجیتال) با تغییر الکترواستاتیک موقعیت آینه تصویر را ایجاد می‌کنند که می‌تواند در دو جهت به‌عنوان موقعیت‌های روشن و خاموش کج شود. از آنجا که مقیاس بسیار کوچک است آنها می توانند این کار را هزاران بار در ثانیه انجام دهند.

تصویر توسط نور منبع نور آن ایجاد می شود که می تواند یک لامپ، LED یا دیودهای لیزری باشد که در حالت روشن به آینه ها برخورد می کند. این یک پیکسل سفید روی صفحه نمایش ایجاد می کند در حالی که عدم برخورد نور با آینه ها در موقعیت خاموش باعث ایجاد یک پیکسل سیاه می شود. نور منعکس شده توسط آینه ها در حالت خاموش به یک هیت سینک در پروژکتور برخورد می کند که نور را جذب می کند.

پدیده رنگین کمانی در پروژکتور

در پروژکتورهای DLP یا ویدئو پروژکتور  خانگی و تجاری سطح بالا، معمولاً سه تراشه DMD/DLP مجزا وجود دارد که معمولاً اندازه‌های بزرگ‌تری دارند، مشابه فناوری‌های دیگر LCD، LCoS، SXRD. مانند آن ها، هر کدام یک DMD برای رنگ های قرمز، سبز و آبی دارد. سپس آن رنگ ها قبل از اینکه از لنز عبور کنند و به صفحه نمایش شما بروند، روی هم قرار می گیرند و همگرا می شوند. برای کسانی که بودجه محدودتری نسبت به قلمروهای پیشرفته و تجاری دارند، اکثر پروژکتورهای DLP تجاری مقرون به صرفه و مقرون فقط یک تراشه DLP دارند.

بنابراین چگونه پروژکتور DLP رنگ های خود را دریافت می کند؟

راز ایجاد رنگ ها به منبع نور بستگی دارد. پروژکتورهای DLP مبتنی بر لامپ از یک UHP یا نوع دیگری از لامپ استفاده می کنند که نور سفید را ساطع می کند. نور لامپ ابتدا از طریق یک عدسی متراکم متمرکز می شود. نور سفید به خودی خود نمی تواند یک تصویر تمام رنگی ایجاد کند، بنابراین باید راهی برای تقسیم آن نور به رنگ های جداگانه قرمز، سبز و آبی وجود داشته باشد که وقتی با هم ترکیب شوند نور سفید را تشکیل می دهند. موتورهای سبک DLP با عبور نور از یک چرخ رنگ در حال چرخش به این امر دست می یابند. چرخه رنگ حداقل از قسمت‌های فیلتر قرمز، سبز و آبی تشکیل شده است که در جلوی لامپ می‌چرخند تا رنگ‌های اصلی را ایجاد کنند و به‌طور متوالی بر روی تراشه DLP چشمک می‌زنند.

پروژکتور لیزری و LED می توانند از تراشه های DLP برای ایجاد تصویر استفاده کنند. به جای استفاده از نور سفید، این تصاویر ویدئو پروژکتور با نورهای رنگی تغذیه می شوند که در مورد پروژکتورهای LED و لیزری سه گانه به طور کامل چرخه رنگ را نادیده می گیرند یا از یک لیزر آبی منفرد استفاده می کنند که از یک چرخ فسفر زرد عبور می کند تا نور سفید ایجاد کند. سپس از طریق چرخ رنگ تابیده می شود. صرف نظر از منبع نور، نور رنگی سپس به آینه های تراشه DMD هدایت می شود.

اثر رنگین کمان در دیتا پروژکتور

چرخ رنگ چگونه مصنوعات رنگین کمانی را که می بینیم ایجاد می کند؟

در واقع، تکنولوژی تک تراشه DLP با استفاده از چرخه رنگ، سه رنگ قرمز، سبز و آبی را به ترتیب به چشمان ما نشان می‌دهد. امیدواریم که تغییرات رنگی بسیار سریع را به ترتیب تشخیص ندهیم و تصویر را به صورت ترکیبی از این سه رنگ در ذهنمان دریافت کنیم. این روش مشابه بازیابی تصویر در تلویزیون با استفاده از تکنیک interlacing است، که در آن فیلدهای فرد یا خطوط تصویر ابتدا اسکن می‌شوند و سپس خطوط زوج بعد از آن‌ها و در بین خطوط فرد ترسیم می‌شوند و در نهایت تصویر کامل را درک می‌کنیم. در گذشته، بسیاری از افراد برای تصاویر با این تکنولوژی شکایت داشتند و در حال حاضر، مشکل رنگین کمان‌ها به عنوان یک مشکل مرسوم در تکنولوژی DLP شناخته می‌شود.

هنگامی که برای اولین بار پروژکتورهای DLP معرفی شدند، از چرخ های رنگی استفاده می کردند که با فرکانس 60 هرتز می چرخیدند. اینها از یک بخش برای هر رنگ استفاده کردند، بنابراین یکی قرمز، یکی سبز و دیگری آبی. این نسخه سپس هر رنگ را 60 بار در هر ثانیه فلاش می‌کند و چیزی که ما اکنون آن را سیستم چرخ رنگ 1X می‌نامیم.

از آنجایی که چشم‌های متوسط ​​انسان تقریباً 1/60 ثانیه بینایی دارند، فلاش‌ها با هم محو می‌شوند و قبل از اینکه یک فریم جدید روی صفحه نمایش داده شود، یک فریم تمام رنگی را در 1/60 تشکیل می‌دهند. مشکل چرخاندن چرخ رنگ با فرکانس 60 هرتز این است که اگر چشم در ناحیه دید محیطی شدید در حال حرکت باشد، مانند یک صحنه اکشن با حرکت سریع، چشم ممکن است تصاویر قرمز، سبز و آبی را کمی متفاوت بگیرد. موقعیت های روی شبکیه، باعث می شود که شما یک تقسیم رنگ مانند یک رنگین کمان را ببینید. برای خرید لوازم جانبی پروژکتور میتوانید به فروشگاه برتر مراجعه کنید.

چگونه می توانم جلوه رنگین کمان را بر روی پروژکتور خود نبینم؟

متاسفانه هیچ راهی برای متوقف کردن کامل دیدن اثر رنگین کمان در صورت مستعد بودن وجود ندارد. با این حال، کارهایی وجود دارد که می توانید برای کاهش تأثیر آن انجام دهید.

اثر رنگین کمان در ویدئو پروژکتور DLP

در اینجا چند مرحله وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن اثر رنگین کمان انجام دهید:

  • به جای آن یک پروژکتور LCD بخرید
  • به تماشای آن ادامه دهید، هر چه بیشتر تماشا کنید، بیشتر به اثر عادت می کنید تا زمانی که قابل توجه نباشد.
  • کم کردن نور محیط در اتاق یا خاموش کردن کامل چراغ ها.
  • تنظیمات روشنایی دستگاه خود را کاهش دهید.
  • کنتراست پروژکتور را کاهش دهید.
  • از صفحه نمایش پروژکتور خاکستری استفاده کنید (همچنین سطح مشکی بهتری خواهید داشت).
  • اگر تنظیمی وجود دارد که اجازه می دهد، سرعت چرخه رنگ را افزایش دهید تا زمان پردازش تصویر سریعتر شود.
  • نرم افزاری وجود دارد که می توانید دانلود کنید که رنگین کمان ها را با افزودن یک افکت سایه حذف می کند، اما بسیاری از کسانی که این کار را امتحان کرده اند می گویند که کیفیت تصویر را به طور جدی کاهش می دهد.
  • حرکت را هنگام تماشای رسانه روی پروژکتور به حداقل برسانید.

از بین بردن اثر رنگین کمان در مدل های جدید ویدئو پروژکتور

در حقیقت، علیرغم اینکه افکت رنگین کمان در پروژکتورهای DLP بعضی اوقات به عنوان یک مشکل مطرح می‌شود، اکثر افرادی که از پروژکتور DLP استفاده می‌کنند، تا این حد رنگین کمان را تجربه نمی‌کنند یا آنقدر بد نیست که توجه آن‌ها را پرت کند و آنها را مجبور به تغییر فناوری کند. اگر این افراد بیشتر از مزایای دیگری که DLP ارائه می‌دهد لذت می‌برند، این امر نشانگر این است که رنگین کمان برای آنها تا حدودی قابل قبول است و تمرکز آنها بر روی سایر مزایای این فناوری است.

همچنین، در طول سال‌هایی که DLP (Digital Light Processing) منتشر شده است، این فناوری بهبود‌های متعددی را تجربه کرده است و تلاش‌های هماهنگی برای کاهش و حذف مصنوعات افکت رنگین کمان در تصاویر DLP انجام شده است. نسل‌های جدیدی از چیپست‌های DLP توسط تگزاس اینسترومنتز بهبود یافته‌اند و اولین پیشرفت آن چرخش با سرعت دو برابر به ۱۲۰ بار در ثانیه یا ۱۲۰ هرتز بوده است.

اثر رنگین کمانی پروژکتور

سرعت چرخش در 120 هرتز ثابت باقی ماند و هر رنگ دو بار در طول هر چرخش چرخه رنگ نشان داده شد. این روش، که به آن سیستم چرخ رنگ 4X می‌گویند، باعث افزایش دو برابر مقدار نشان داده شده هر رنگ می‌شود و در نتیجه تاثیرات جداسازی رنگ را به حد زیادی کاهش می‌دهد. این سیستم برای اکثر کاربران چرخ های رنگی 4X، بهبود قابل توجهی را به ارمغان آورده است.

به علاوه، فناوری‌های جدیدی نیز برای کاهش و حتی از بین بردن مشکلاتی که با وجود تکنولوژی DLP وجود داشت، معرفی شده است. این فناوری‌ها شامل استفاده از منابع نوری متنوعی بر روی تراشه‌های DLP می‌شوند، از جمله استفاده از فسفر لیزر آبی، پروژکتورهای لیزر واقعی RGB (قرمز، سبز، آبی) و LED ها. همچنین، نسخه‌های هیبریدی از منابع نوری نیز وجود دارند که ترکیبی از فناوری‌های مختلف از جمله فسفر لیزر و چرخ های فسفر را استفاده می‌کنند.

یکی از عواملی که بهبود عملکرد RBE را در این منابع نوری جدید تسهیل می‌کند، این است که می‌توان رنگ‌های اصلی را با سرعت بسیار بالاتری نسبت به چرخه رنگی چرخاند. همچنین، نیازی به پره‌های چرخ بین رنگ‌ها نیست که ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. با تلاش برای اصلاح این مسئله توسط شرکت TI با نام “رنگ درخشان”، این بهبود در سرعت چرخش، تاثیرات تفکیک رنگ را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد، به طوری که برای اکثر افراد به طور قابل توجهی قابل مشاهده نیست.

اگر هم اکنون رنگین‌کمان‌ها را مشاهده می‌کنید، آنگاه بدیهی است که تک‌تراشه‌های DLP برای شما مناسب نیستند . پروژکتورهای دیگری وجود دارد که عملکرد بسیار برتری دارند و تصویری فوق‌العاده را روی پرده نمایش به نمایش می‌گذارند،با استفاده از فناوری‌های به‌روز شده، تلاش‌هایی برای کاهش تأثیرات رنگین‌کمان و حل مشکلات مربوط به تکنولوژی تک تراشه DLP صورت گرفته است. این فناوری‌ها شامل استفاده از منابع نوری متنوعی مانند فسفر لیزر آبی، پروژکتورهای لیزر RGB و LED ها می‌شوند. همچنین، برخی فناوری‌ها از چرخ های فسفر نیز استفاده می‌کنند.

با استفاده از این فناوری‌های جدید، می‌توان رنگ‌های اصلی را با سرعت بسیار بالا تغییر داد و از پره‌های چرخ بین رنگ‌ها صرف نظر کرد. این تغییرات سبب کاهش قابل توجهی در تفکیک رنگ می‌شود و بیشترین تأثیر را در افرادی که حساسیت زیادی نسبت به این مشکل دارند، دارد.

اگر هنوز با مشکل رنگین‌کمان مواجه هستید، بهتر است به جای استفاده از تکنولوژی تک تراشه DLP، از پروژکتورهای LCD یا LCoS استفاده کنید که این مشکل را ندارند. این پروژکتورها تصاویر بسیار واضح و با کنتراست بالا را نمایش می‌دهند و برای جلوگیری از تفکیک رنگ، گزینه مناسبی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *