مقالات پروژکتور

3D Ready ویدئو پروژکتور چیست؟

3D Ready ویدئو پروژکتور

3D Ready ویدئو پروژکتور یکی از مواردی است که اکثر کاربران با آن آشنایی ندارند. اگر فکر می کنید که “3D Ready” ویدئو پروژکتور آماده نمایش انواع شکل های تصاویر سه بعدی است، باید بگوییم که این موضوع صحت ندارد! در حال حاضر که این مطلب را بررسی می کنید، مدل های مختلفی از پروژکتور ها دارای قابلیت 3D Ready ویدئو پروژکتور هستند، اما این قابلیت برای کاربران هنوز یک موضوع گیج کننده است. باید بدانید که ویدئو پروژکتور شما با چه سیگنالی از سه بعدی کار می کند. برای بررسی دقیقتر قابلیت 3d ready پروژکتور، بهتر است تا انتها این مطلب با ما همراه باشید.

3D Ready چیست؟

برای اینکه ویدئو پروژکتور های سه بعدی از ویدئو پروژکتور های دو بعدی متمایز شوند، بر روی بدنه آنها لوگویی قرار میگیرد که نشان دهد قابلیت 3D در آنها وجود دارد. این لوگو همان لوگوی 3D Ready می باشد. اما معنی لوگوی 3D Ready چیست؟

به طور خلاصه باید گفت یک پروژکتور 3D Ready، حداقل یک فرمت انتقال سه بعدی استریوسکوپی را میپذیرد و آن را به نمایش میگذارد. منظور ما از فرمت انتقال، فرمت سیگنال سه بعدی است که برای ارسال از منابع مختلف مانند مموری، رایانه، کنسول و … به پروژکتور، استفاده می شود.

فرمت های انتقال سه بعدی در 3D Ready

طبق آخرین اطلاعات، حداقل 4 فرمت سه بعدی استریوسکوپی وجود دارد که در حال حاضر به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند که نام های زیر را دارند:

3D Ready چیست

  • frame sequential
  • frame packing
  • side-by-side
  • checkerboard

البته به جز این موارد فرمت های دیگری هم برای تصاویر سه بعدی موجود هستند، که فعلا بر روی آنها بحث نخواهیم کرد.

فرمت Frame sequential

این فرمت، فریم های متوالی نام دارد و یکی از ساده ترین فرمت های سه بعدی به شمار می رود. سیگنال های sequential یک تصویر با وضوح کامل است که نرخ 120 فریم در ثانیه برای نمایش ارسال می شود. فریم ها به ترتیب متناوب می شوند بنابراین نمایشگر یک قالب برای چشم راست و سپس یک قالب برای پشم چپ تولید می کند. با توجه به اینکه فرمت ساده می باشد، پروژکتور بدون نیاز به رمز گشایی منبع، می تواند از آن استفاده کند، البته باید توانایی پذیرش سیگنال 120 هرتز در دستگاه موجود باشد. همین عامل باعث شده تا فرمت مورد نظر نیاز به پهنای باند بیشتری داشته باشد، زیرا سیگنالی با وضوح کامل با سرعت 60 فریم بر ثانیه برای هر چشم ارسال می کند.

در دنیایی پروژکتور ها frame sequential فرمت بسیار مهمی است. پروژکتور های ارزان قیمت DLP امروزی که معمولا با عنوان 3D Ready به فروش میرسند، تنها می توانند فرمت سه بعدی frame sequential 3D را پخش کنند. همچنین قابلیت سه بعدی این پروژکتور ها به رزولوشن 1280×720 محدود شده است در حال حاضر تنها رایانه هایی که مجهز به سیستم 3D Vision انویدیا باشند می توانند این فرمت را پخش کنند. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت بسیاری از ویدئو پروژکتور های ارزان قیمت DLP که دارای قابلیت 3D Ready هستند، تنها با رایانه فعالیت می کنند.

ویدئو پروژکتور سه بعدی

فرمت Frame packing 3D Ready

فرمت Frame packing رابطه نزدیکی با frame sequential دارد اما دو فرمت متفاوت از هم به شمار می روند. فرمت سه بعدی Frame packing می تواند تصاویر مورد نیاز برای چشم چپ و چشم راست را به صورت همزمان به پروژکتور ارسال می کند. این تصاویر روی یکدیگر قرار میگیرند و فضای کمی بین آنها وجود خواهد داشت. سیگنال در 24 هرتز یا 60 هرتز ارسال می شود و بعد از ارسال تصاویر، پروژکتور باید آنها را از هم جدا کند و به نمایش بگذارد.

مطالعه کنید: پرفروش ترین ویدئو پروژکتور های سال 2022

این فرمت به عنوان فرمت پیش فرض پروژکتور هایی است که با HDMI 1.4 سازگاری دارد. همچنین این فرمت خروجی استاندارد پخش کننده های سه بعدی بلوری می باشد. Frame packing نیاز به قدرت پردازش بیشتری از طرف ویدئو پروژکتور دارد، زیرا باید دو فریم را از هم جدا کرد و سپس آنها را به ترتیب پخش کرد.

فرمت 3D Side-by-side

فرمت Side-by-side که توسط DirecTV رایج شده است، دو فریم به نصف وضوح افقی اصلی فشرده شده است و به طور همزمان ارسال می شود. برای یک سیگنال 1080p که 1920×1080 پیکسل در هر فریم است، دو فریم 960×1080 در کنار هم خواهد بود. در ادامه مراحل پروژکتور، این فریم های فشرده شده را جدا می کند و آنها را به فرمت اصلی 1920×1080 باز میگرداند و به ترتیب نمایش می دهد. فرمت ساید بای ساید 3D می تواند به هر دو حالت interlaced و progressive عرضه شود، البته interlaced پهنای باند کمتری نیاز دارد و کیفیت بالاتری را ارائه می کند.

همانطور که احتمالا حدس میزنید، به دلیل فشرده سازی های انجام گرفته در این فرمت، مقداری از وضوح را از دست خواهد داد. برخی از تلویزیون های جدید و رده بالای بازار و همچنین ویدئو پروژکتور های DLP 3D Ready ارزان قیمت، از این فرمت پشتیبانی می کنند.

فرمت Checkerboard

آموزش تنظیم سه بعدی پروژکتور

بسیاری از تلویزیون های 3D Ready، از این فرمت استفاده می کنند. در این فرمت دو تصویر برای چشم چپ و راست به هم متصل می شوند و هر پیکسل به چشم مخالف میرود. در صورتی که به یک شطرنج نگاه کنید، می توانید ساختار این فرمت را بهتر درک کنید. تصاویر به دست آمده در تلویزیون از هم جدا می شوند و سپس به صورت متوالی به نمایش در می آیند. تصاویر به دست آمده نیمه رزولوشن هستند!

لازم به ذکر است که پروژکتور ها از این فرمت پشتیبانی نمی کنند.

نکته مهم در مورد HDMI 1.4

یکی از موارد مهمی که در استاندارد HDMI 1.4 گنجانده شده است، لیستی از فرمت های انتقال سه بعدی می باشد که باید توسط هر دستگاهی که ادعا می کند این استاندارد را دارد، پشتیبانی شود. همچنین نکته ای که در اینجا وجود دارد، این است که برخی از ویدئو پروژکتور های 3D Ready با اینکه فاقد HDMI 1.4 هستند، می توانند از این فرمت های سه بعدی پشتیبانی کنند. به عنوان یک مثال، پلی استیشن  یا ویدئو پروژکتور PS4 را می توان ذکر کرد که قابلیت اجرا بازی های سه بعدی بلوری را دارد.

آموزش تنظیم حالت سه بعدی پروژکتور 3D Ready

تنظیم حالت سه بعدی ویدئو پروژکتور یا تنظیم حالت 3D Ready یکی از مواردی است که برای مشاهده تصاویر سه بعدی در ویدئو پروژکتور باید آن را انجام دهید. در ویدئو زیر می توانید نحوه تنظیم حالت سه بعدی پروژکتور را مشاهده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *